Нийв Кавана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нийв Кавана
Niamh Kavanagh
ирландска певица

Родена
Активен периодот 1990 г.
Семейство

Уебсайтwww.webwrite.net/niamh.htm
Нийв Кавана в Общомедия

Нийв Кавана (на ирландски: Niamh Kavanagh, е певица от Република Ирландия, която представя страната си на Евровизия 2010 в Осло. [1]

Тя печели конкурса Евровизия 1993 с песента „In Your Eyes“, която се превръща в голям хит.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нийв Кавана е родена на 13 февруари 1968 г. в Дъблин. Започва да се занимава с пеене още на млади години и през 1991 г. участва като основна певица в саундтрака на известния музикален филм „The Commitments“.

Докато работи в ирландска банка, Нийв се кандидатира да представи Ирландия на Евровизия 1993 с песента „In Your Eyes“ на Джими Уолш (Jimmy Walsh). На родна земя в Милстрийт печели конкурса, с което тогава регистрира 5-а победа на Ирландия. Песента оглавява музикалните класации в Ирландия и влиза в Топ 40 на Великобритания.

В годините след това Нийв издава няколко самостоятелни албуми и сингли. Участва като гост-изпълнител в албума „Inside I'm Singing“ на Secret Garden, където изпълнява песента (Brendan Graham) „Simply You“ по текст на Брендан Греъм. В последните 10-на години Нийв живее в Северна Ирландия, където отглежда 2-те си деца и изнася редовни лайф-изпълнения в местни заведения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]